Wie staan er nog meer op de foto’s uit het kistje?

Betty van Zwanenbergh wordt vaak gefotografeerd met een meisje van dezelfde leeftijd. Schoolfoto’s uit het archief van Bressers geven haar een naam: Netty van Zwanenbergh. Zij is het nichtje, buurmeisje en tevens beste vriendin van Betty. 

Foto uit het kistje met Betty en Netty beide in een wit jurkje.Foto Uden Archief van Bressers: 1928, gemaakt voor de Petruskerk in Uden tijdens de gouden bruiloft van Martinus Gruyters en Francina van de Voorst. De bruidjes uit de buurt (St. Janstraat) voorop in witte maillots en witte jurkjes. De grootste bruidjes links en rechts zijn Sjaan en Mien van der Rijt. Verder op de foto Stien, Pieta en Joke Schiks, Martha en Ria Geurts, Jeanne en Bep Gerold, Nellie Snijders, de nichtjes Ria en Claartje Janssen en de nichtjes Netty en Betty van Zwanenbergh.

Netty (1922-1943) heeft een oudere broer Louis (1919-1943).

Louis is lid geweest van de Udense hockeyclub UHC, zittend rechtsonder.

Foto: Facebook Uje Vruuger


Naast Louis heeft Netty een oudere zus, Rosette (1917-1943). Op Udense schoolfoto’s komen we Rosette tegen op de openbare jongensschool. Uden had in die tijd geen openbare meisjesschool, wel een katholieke meisjesschool. Rosette mocht niet naar de katholieke meisjesschool vanwege haar geloof.

Foto: Facebook Uje Vruuger. Linksonder op de foto de Joodse meisjes Rosette van Zwanenbergh en Sara Seijffers op de openbare jongensschool in Uden.


Na de lagere school volgt Rosette onderwijs in Den Bosch. In een krantenartikel van de Udensche Courant 28-12-1929 lezen we dit. 

Louis zit in Veghel op school. Meest voordehand liggende reden daarvoor zal het geloof geweest zijn. In Veghel woonden meer Joodse gezinnen.

 

De nichtjes Betty en Netty gaan wel naar de katholieke meisjesschool in Uden. Voor godsdienstonderwijs worden ze samen regelmatig uit de klas gehaald. De meisjes zitten in de klas bij hun buurtgenootjes en tevens vriendinnetjes. Van hen horen we dat er in goede harmonie met elkaar werd opgetrokken.


Op de platte kar met de buurt naar de speeltuin in Velp of naar Bedaf waren leuke uitstapjes. 

Op vrijdagavond mochten vriendinnen de Chanoeka kaarsen aansteken bij de Joodse gezinnen. Eén van de tieners uit de buurt kwam op zaterdagavond het licht uitmaken bij de “Van Zwanenberghen”.  Volgens Joods gebruik mag er op zaterdag niks gedaan worden.

Kinderen uit de St. Janstraat voor het pand waar nu Meneer Prinssen zit.

Staand, van links naar rechts: 3 onbekende jongens (Hoefs?), Christ van de Boom en Louis van Zwanenbergh.

Zittend, van links naar rechts: Ria van de Boom, Netty van Zwanenbergh, Nelly Snijders, Pieta Schiks, Jo Schiks, Lammy Hoefs, Stien Schiks en Betty van Zwanenbergh.

(Foto: Marijke Jansen-Boonaerts)